logo moreeff

S.A. "Orizont"
- instalator eligibil privind izolarea termică
9 Argumente de ce trebuie să termoizolăm cu polistiren

Comparînd polistirenul cu alte materiale termoizolante, trebuie de evidenţiat următoarele calităţi care îl plasează pe primul loc:

  1. Un termoizolant cu coeficient de conductibilitate termica redus λ=0,04 W/mK, o termoizolare exterioară cu polistiren de grosimea 12 cm, este echivalentă cu un perete din carămidă de grosimea 2 m.În cazul termoizolării exterioare, temperatura de formare a “punctului de rouă” se află în interiorul polistirenului, ceea ce de fapt protejează însuşi peretele de umeditate şi de formare a mucegaiului.
  2. Temperatura de exploatare a polistirenului intră în valorile -200 ºC … +80 ºC.
  3. Uşor de manipulat şi exploatat datorită rezistenţei mare la compresiune şi o densitate mică.
  4. Un material ecologic (formula chimică a polistirenului este [-CH2-C(C6H5)H-]n-) după cum se vede polistirenul nu conţine nimic altceva decît hidrogen şi carbon. Din acest motiv se produc stupi pentru albine (o albină cu un certificat de conformitate a polistirenului, sau cu cuvinte nu o poţi convinge), dar vesela de unică folosinţă … (d-voastră a-ţi văzut o farfurie din vată minerală ?).
  5. În construcţie este folosit polistirenul, pentru că nu elimină particule de praf sau fibre dăunatoare pentru căile respiratorii, nu irită pielea şi uşor se taie chiar cu un cuţit de birou. Polistirenul nu reacţionează la modificare umidităţii atmosferice pe cînd vata minerală pierde catastrofic proprietaţile termoizolante.
  6. Peretele “respiră” – un termen folosit de managerii de vînzări la promovarea vatei minerale.Acest termen ar putea fi definit ca: Proprietatea peretelui de a permite (a fi permiabil) la trecerea vaporilor, sau aerului prin structura sa. Aşa zisa ventilaţie prin perete nu e suficientă pentru un schimbul de aer din încapere, dacă este să facem o comparaţie, ce folos că vata minerală are o permiabilitate mai bună decît polistirenul dacă peretele (cărămidă,BCA) are o permiabiliate la fel ca acea a polistirenului ?
  7. Ca să demonstrăm că polistirenul este totuşi permiabil şi că aerul poate trece prin structura sa efectuăm următorul experiment. „Într-un tub de sticlă întroducem o bucată de polistiren, care joacă rolul de dop.Apoi din partea de sus turnăm apă, observăm ca polistirenul nu absoarbe apa şi nu permite scurgerea ei.În partea inferioară este plasat un tub prin care este pompat aer. Ce observăm? Pe suprafaţa polistirenului apar bule de aer, care se ridică pînă la suprafaţă.” Acest lucru indică faptul că polistirenul este permiabil la trecerea aerului şi aproape impermiabil la trecerea apei,(încercaţi acelaşi experiment, dar folosiţi vata minerală).
  8. Din categoria de preţ polistirenul e mai ieftin decît vata minerală, deci o combinaţie bună în raportul preţ/calitate.
  9. Polistirenul folosit la construcţie nu arde mai mult de 4 secunde, fără o sursă de foc.De ce ? În polistiren sunt adaugate componente care nu permit arderea lui „antipiren” special cu scopul de protejare antiincendiară.
Arderea este singurul lucru în care vata minerală este mai superioară polistirenului, dar lemnul tot e mai inferior decît cărămida şi betonul la acest capitol şi totuşi nimeni nu spune că vata minerală e mai bun material decit lemnul?!
RizVN Login