SR EN ISO 14001- 2005 ed 2
SR EN ISO 9001- 2008 ed 4
Sr OHSAS 18001-2008
joomla

logo moreeff

S.A. "Orizont"
- instalator eligibil privind izolarea termică

Polistirenul arde? sau nu.

polistiren and fire

      Polistirenul arde,dar nu mai mult de 4 secunde (ГОСТ 15588-86), dacă sursa de foc este eliminată polistirenul tot în acelaşi moment se stinge.
     Polistirenul expandat  se produce cu adaosuri de agenti extinctori (Wikipedia), ceea ce pune polistirenul în grupa de rezistenţă la foc C1 (NCM_E.03.02-2001).

     Temperatura de aprindere a polistirenului este de +491 ºC, aceasta este de numai 2 ori mai mare decît de temperatura de ardere a hîrtiei (+230 ºC) şi de 1.8 ori mai mare decît a lemnului (+260 ºC), dar energia termică degajată la arderea polistirenului este în limitele 1000...3000 MJ/kg, ceea ce demonstrează un coeficient foarte mic în comparaţie cu aceeaşi cifră la arderea lemnului 700008000 MJ/m3 şi care nu se deosebeşte cu nimic de alte materiale (linoleum,mobila,ferestre PVC) care participă la ardere.

Ce de fapt se produce în timpul incendiului?

    La declanşerea unui incendiu, focul ajungînd la deschiderea ferestrei, conform legilor fizicii tinde să se ridice în sus şi topeşte polistirenul care se află sub stratul de tencuială, avem o sursă permanentă de foc, care în timpul incendiului ajunge la temperatura de 3000 ºC şi topeşte totul în calea sa (temperatura topirii titanului +1668 ºC), dacă metalul se topeşte, e inutil în acest caz să vorbim despre arderea polistirenului.


  uteplenie fasadov penoplastom 1024x679  Rezistenţa la foc a polistirenului în construcţii nu se caracterizează numai cu proprietăţile fizico-chimice sale, dar şi cu a altor materiale care participă la formarea termo-sistemului (zidărie, adezivul,vata minerală), de aceea pentru evita situaţii incendiare, pe perimetrul ferestrei trebuie de montat un strat de vata minerală care protejează polistirenul  şi care nu va permite topirea sau aprinderea lui, economie şi performanţă în acelaşi timp.

   


Polistirenul la ardere elimină substanţe nocive.

  Da, răspunsul este afirmativ, la arderea polistirenului se elimină gaze nocive, dar nu mai nocive decît gazele provenite din arderea, mobilei, laminatului, tehnica de uz casnic, ferestrele PVC, are rost să mai continui lista?


În cazul 
polistirenului folosit ca termoizolant pe interior spune proverbul „Ce vei semăna, aceea vei culege” fiindcă polistirenul expandat se foloseşte la termoizolarea exterioară a clădirilor, nu interioară.

 

Concluzie.
Dacă se ţine cont de regulile antiincendiare, polistirenul expandat nu participa la crearea sau extinderii focului.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

RizVN Login